Matcha arbatos paruošimas

Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad matcha arbatą paruošti sudėtinga, iš tiesų procesas yra paprastas ir visai malonus.
Šiame įraše sužinosite, kaip paruošti tobulą matcha puodelį namuose.
Ko reikės?
Norint paruošti matcha tradiciniu būdu, rekomenduojama turėti kelis pagrindinius dalykus:
Matchos milteliai – kokybiška, ceremoninės klasės matcha.
Bambukinė šluotelė (Chasen) – skirta milteliams suplakti.
Bambukinis šaukštelis (Chashaku) – skirtas dozavimui.
Dubenėlis (Chawan) – indas, kuriame plakama arbata.
Karštas vanduo (apie 80 °C).
Jei neturite visų įrankių, pirmus kartus galite pasitelkti elektrinį plakiklį, tačiau būtent tradiciniai įrankiai užtikrins idealią tekstūrą ir skonį.
Pagrindiniai žingsniai
1. Pasiruoškite dubenėlį ir įrankius
Prieš pradedant, rekomenduojama pašildyti dubenėlį bei šluotelę – įpilkite karšto vandens ir trumpam įdėkite šluotelę, kad sudrėktų šereliai. Vandenį išpilkite, dubenėlį nusausinkite.
2. Įdėkite matcha arbatos
Naudodami šaukštelį (chasaku), į dubenėlį įberkite 1–2 g. matchos miltelių. Norint intensyvesnio skonio, galima dėti šiek tiek daugiau.
3. Užpilkite vandeniu
Įpilkite apie 70–80 ml ~80 °C vandens. Vanduo neturėtų būti verdantis – taip išsaugomas subtilus arbatos aromatas ir skonis.
4. Plakimas
Laikydami šluotelę (chasen), plakite greitais W formos judesiais, kol milteliai visiškai ištirps ir ant paviršiaus susidarys švelni žalsva puta. Tai ženklas, kad gėrimas paruoštas.
Jei plakdami matote daug gumulėlių, kitą kartą pabandykite matchos miltelius persijoti per smulkų sietelį.
5. Mėgaukitės
Gerkite iš karto, kol matcha šviežia ir aromatinga.
Išbandykite ir pajuskite skirtumą
Matcha paruošimas – tai paprastas, bet ypatingas ritualas, kurį galite įtraukti į savo kasdienę rutiną.
Išbandykite ir atraskite, kodėl ši žalioji arbata šimtmečius laikoma viena svarbiausių japoniškos kultūros dalimi.