Matcha – kas tai?

Matcha – tai aukščiausios kokybės žaliosios arbatos milteliai, labiausiai išpopuliarėję Japonijoje, bet turintys gilesnes šaknis Kinijoje. Dar VIII amžiuje Kinijos Tang dinastijoje arbatos lapai buvo garinami ir džiovinami, kad vėliau būtų susmulkinami į miltelius. XII amžiuje Zen budistų vienuolis Eisai šią tradiciją atgabeno į Japoniją, kur Matcha tapo neatsiejama arbatos ceremonijų dalimi.
Kaip ji gaminama?
Matcha ypatinga tuo, kad prieš derliaus nuėmimą apie tris savaites arbatos krūmai dengiami nuo saulės. Tai padidina chlorofilo ir L-teanino kiekį – būtent dėl to milteliai įgyja sodrią žalią spalvą ir švelnų skonį. Lapai renkami rankomis, garinami ir džiovinami, šiame etape dar nesumalti arbatos lapeliai vadinami tencha. Tik po to jie lėtai malami granitinėmis girnomis ir sumalti virsta milteliais, kuriuos vadiname matcha – per valandą pagaminama vos apie 30–40 gramų.
Skirtingos rūšys
Matcha skirstoma į kelias kategorijas:
Ceremoninė Matcha – aukščiausia kokybė, naudojama tradicinėse arbatų ceremonijose, geriama gryna, aukščiausia kokybė išgaunama tik iš pirmo derliaus.
Kasdienė Matcha – taip pat labai kokybiška, tinkama kasdieniam vartojimui, tinkama naudoti kitiems matcha gėrimams, kaip matcha latte ar frappe.
Kulinarinė Matcha – šiek tiek kartesnė, skirta kepiniams, desertams, kokteiliams ar gėrimams.
Aukštos kokybės Matcha visada yra ryškiai žalia, minkštos tekstūros, švelni, be kartumo, žuvies ar žolės poskonio.
Sudėtis ir poveikis
Matcha garsėja ne tik skoniu, bet ir savo naudingomis sąvybėmis:
Dėl didelio epigalokatechino galato (EGCG) kiekio ji turi stiprių antioksidacinių savybių.
L-teaninas padeda susikaupti ir išlaikyti ramybę.
Vienoje porcijoje (1g.) yra ~35 mg kofeino, kuris veikia tolygiai ir ilgiau nei kava.
Itin aukšta chlorofilo koncentracija – būtent dėl šešėliuoto auginimo laikotarpio.
Kodėl verta rinktis Matcha?
Ši arbata visame pasaulyje vertinama už natūralų energijos suteikimą, gebėjimą gerinti susikaupimą ir koncentraciją bei unikalų skonį. Neatsitiktinai Japonijoje Matcha iki šiol laikoma ypatingos pagarbos simboliu – kokybiška ceremoninė Matcha gaminama labai atsakingai ir tik tam dedikuotose, ypatingai prižiūrimose ir reguliuojamose regionuose.